Genial Houses - Girona 2




Girona 2

We find a low-floor corner town house from the early 1960s. A simple construction with the main facade of masonry, the gabled roof of Arabic tiles and a rear courtyard with street frontage. The side facade, apart from being the longest, is the one that is well oriented and sunny.

Our proposal is to turn this side facade, facing south, into the main one. The fact that it is on the ground floor adds to the property's demand for privacy inside the home.

A large hole on the first floor of this facade and a double interior space solve the distribution and lighting and give character to the intervention. The conservation and plastering of a central solid brick wall that accompanies the staircase and presides over the double space brings warmth and contortion to the interior.

The constructive system of the ascent made of structural sandwich panels with a light wooden framework are the perfect solution, since given their lightness it allows a plant to grow without reinforcing the foundations of the building. This system also provides a high degree of insulation to the construction and, in the case of wood, a negative CO2 footprint.

The finish of the facade: an elastic plastering on insulation boards uniforms the two floors and a stone plinth in the lowest part gives it the necessary resistance and protection against possible impacts.




Girona 2

We find a low-floor corner town house from the early 1960s. A simple construction with the main facade of masonry, the gabled roof of Arabic tiles and a rear courtyard with street frontage. The side facade, apart from being the longest, is the one that is well oriented and sunny.

Our proposal is to turn this side facade, facing south, into the main one. The fact that it is on the ground floor adds to the property's demand for privacy inside the home.

A large hole on the first floor of this facade and a double interior space solve the distribution and lighting and give character to the intervention. The conservation and plastering of a central solid brick wall that accompanies the staircase and presides over the double space brings warmth and contortion to the interior.

The constructive system of the ascent made of structural sandwich panels with a light wooden framework are the perfect solution, since given their lightness it allows a plant to grow without reinforcing the foundations of the building. This system also provides a high degree of insulation to the construction and, in the case of wood, a negative CO2 footprint.

The finish of the facade: an elastic plastering on insulation boards uniforms the two floors and a stone plinth in the lowest part gives it the necessary resistance and protection against possible impacts.





More info